13 mrt 2015

Vandeurzen moet extra inspanningen doen om aantal kinderen per begeleider te verminderen

De Vlaamse regering voorziet veel te weinig middelen voor uitbreiding van de kinderopvang. "Van een verzorger mag men niet verwachten dat die tegelijkertijd 8 of 9 kinderen goed kan opvangen", zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt.   "Kinderen verdienen de aandacht van kinderverzorgers. Het aantal kinderen per begeleider in de kinderopvang ligt nu te hoog", zegt Elke Van den Brandt in reactie op uitspraken van de Gentse professor Michel Vandenbroeck aan Belga: "Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&) moet dringend extra inspanningen leveren".

"Groen heeft dit in het verleden al voorgesteld en we zullen dat opnieuw doen in het Vlaams Parlement", zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt.

Professor Vandenbroeck verklaarde aan Belga dat de verhouding tussen het aantal kinderen en het aantal kinderbegeleiders in de kinderopvang in Vlaanderen "extreem hoog" is. In de Vlaamse kinderopvang is er een verhouding van 1 begeleider per 8 of 9 kinderen. "Ik ken geen enkel land waar de ratio zo hoog ligt", zegt Vandenbroeck op Belga. Doorgaans ligt de verhouding op 1 begeleider per 4 tot 6 kinderen.

Elke Van den Brandt: " Veel kinderverzorgers spreken van bandwerk. Ze moeten voortdurend pampers verschonen en zijn al blij wanneer ze even de tijd hebben om een kind rustig te voeden. Tijd om met de kinderen te spelen schiet er bij in".

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.