06 mei 2015

Noodplan voor jongeren op wachtlijst dringend nodig

"CD&V-minister Jo Vandeurzen geeft een wachtlijst als antwoord op de 7.000 kinderen en jongeren die zorg nodig hebben. Deze cijfers zijn onaanvaardbaar. Op een wachtlijst komen is geen vorm van zorg," reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op het jaarrapport van het Agentschap Jongerenwelzijn. Groen vraagt dat het Vlaams parlement er deze woensdagnamiddag over debatteert in een actualiteitsdebat.  "Minister van Welzijn Jo Vandeurzen moet een noodplan opmaken om het tekort aan capaciteit weg te werken. Anno 2015 mag hij geen kinderen in de kou laten staan. Bovendien moeten ouders die zelf voor hun kinderen willen zorgen, daarvoor tijd en ondersteuning krijgen", zegt Elke Van den Brandt. Maar die ondersteuning voor ouders van kinderen met een handicap is ondermaats. Er is nog steeds geen statuut voor de duizenden mantelzorgers, terwijl veel ouders volledig of gedeeltelijk stoppen met werken om de zorg voor hun kind op te kunnen nemen. "Deze ouders willen heel graag voor hun kinderen zorgen, maar minder werken betekent vaak een financieel probleem. De regering moet dit stimuleren in plaats van afremmen en deze ouders de tijd en ruimte gunnen om zorg te dragen", zegt Van den Brandt.

Het jaarrapport dat het Agentschap Jongerenwelzijn woensdag voorstelt geeft toe dat 3.053 kinderen en jongeren met een vastgestelde psychische stoornis op een wachtlijst voor hulp staan. Alles samen wachten 7.427 kinderen en jongeren op een of andere vorm van hulp. "Bovendien is dit cijfer nog een onderschatting. Dit zijn de kinderen die door de toegangspoort geraakten. Want vooraleer kinderen nog maar op de wachtlijst komen, hebben ze een immens traject afgelegd van doorverwijzingen, invulformulieren, attesten en screenings", legt Van den Brandt uit.

"De steun en de zorg die een samenleving biedt aan kwetsbare jongeren is een graadmeter van haar  mate van beschaving. De Vlaamse regering en minister Vandeurzen moeten hier een serieuze versnelling hoger gaan", besluit Elke Van den Brandt.

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.