05 feb 2013

Nieuwe woonformules krijgen een plaats in Brussel

Nieuwe tijden doen nieuwe woonformules ontstaan. Het beleid moet hier tijdig op inspelen. Begin 2012 stemde het parlement, op initiatief van Groen parlementslid Elke Van den Brandt, een resolutie om cohousingprojecten te faciliteren. Vandaag antwoordt staatssecretaris Doulkeridis dat hij het concept opneemt in de nieuwe Brusselse huisvestingscode. Wie kiest voor cohousing heeft een volledig uitgeruste privéwoning met eigen keuken en badkamer, maar deelt ook een aantal ruimtes: tuin, ontspanningsruimte, washok of logeerkamer bvb. Telkens is er ook sprake van een graad van betrokkenheid. Van den Brandt: "Vanzelfsprekend vormt cohousing alleen niet hét antwoord op demografische groei en huisvestingscrisis. Het is echter één van de vele instrumenten in de strijd voor meer kwaliteitsvolle en betaalbare woningen. Een instrument dat vandaag onvoldoende gekend is waardoor initiatiefnemers zich vaak veroordeeld zien tot een hindernissenparcours" 

.

 Hierover ondervraagd in de commissie Huisvesting stelt de bevoegde staatssecretaris dat de nieuwe huisvestingscode die binnenkort in het parlement besproken wordt een definitie bevat van het concept solidair wonen. Openbare vastgoedoperatoren worden aangemoedigd initiatieven te nemen, sociale verhuurkantoren zullen woningen in een cohousingproject in beheer kunnen nemen. Administraties en financiële instellingen krijgen een handboek met praktische aanbevelingen.

 Elke Van den Brandt: "Dit is een belangrijke stap. De pioniers hebben heel wat drempels moeten nemen. Dankzij de concrete uitvoering van de resolutie zullen toekomstige initiatiefnemers het een beetje makkelijker hebben. Bovendien kan de overheid zelf initiatieven nemen. De formule heeft ecologisch, economisch en sociaal heel wat voordelen."

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.