25 jan 2018

Meer capaciteit voor de gemeenschapsinstellingen

In maart dit jaar communiceerde het Agentschap Jongerenwelzijn dat er vanaf oktober 2017 twee leefgroepen voor meisjes georganiseerd zouden worden op de campus van gemeenschapsinstelling De Markt in Mol. Die extra capaciteit voor meisjes zou er komen door een interne verschuiving en door de omvorming van plaatsen voor jongens naar plaatsen voor meisjes. In Mol worden 18 jongens plaatsen nu meisjesplaatsen, in Beernem veranderen 9 meisjesplaatsen in plaatsen voor jongens. De theorie is goed: meisjes uit Antwerpen of Limburg die naar een gemeenschapsinstelling moeten, moeten voortaan niet helemaal naar West-Vlaanderen om opvang te hebben. In de praktijk worden in de Kempen geen bijkomende plaatsen gecreëerd, maar gaan de plaatsen voor meisjes ten koste van de plaatsen voor jongens. Het gevolg is dat er te weinig plaats is voor de jongens. Die plaatsen zaten al vol. De jongens moeten dan naar Everberg, waar het ook vol zit. Het probleem wordt gewoon verschoven.

Het effect is dat de jongens die nog wel blijven en die vroeger in functie van hun noden in verschillende opvangsystemen zaten, nu noodgedwongen moeten samenzitten. Volgens het personeel gaat dat niet. We zetten nu jongens samen die niet in één groep horen te zitten.

Ook met betrekking tot de meisjes is er een probleem. Die heel kwetsbare meisjes hebben een specifiek profiel. Ze komen uit zeer verontrustende situaties. Soms zijn ze uit een netwerk van tienerpooiers geplukt. Nu komen ze terecht in een setting waarop het personeel niet is voorzien. Het personeel heeft zelf verklaard niet de opleiding te hebben gekregen of de expertise te hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Minister heeft een open brief gekregen van het personeel van de De Markt. De realiteit is dat u door een probleem op te lossen meer problemen hebt gecreëerd. Tot twee dagen voor de beslissing was de directie niet eens op de hoogte van de omvorming. Ze wisten daar op het terrein niets van, laat staan dat ze inbreng hebben gehad. Ze hebben signalen gegeven: "Er was een spoedoverleg in november, maar sindsdien hebben we niets meer vernomen."

Dit is geen goed beleid. In de praktijk geven we die heel kwetsbare jongeren niet de zorg die ze nodig hebbenDe Minister moet garanties geven om de omvorming van de gemeenschapsinstelling tot een succes te maken voor het personeel, maar zeker ook voor de kwetsbare jongeren.

Bekijk hier het verslag van de plenaire vergadering van 24/01/2018 hierover. 

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.