07 jun 2012

Groen Brussel picknickt enthousiast mee met Philippe Van Parijs, voor meer leefbaarheid en minder autoverkeer

De oproep van Philippe Van Parijs tot burgerlijke ongehoorzaamheid door middel van een picknick op de Anspachlaan klinkt ons als muziek in de oren. In december vorig jaar nog voerde Jong Groen actie op het Brouckèreplein. Onze boodschap: pleinen moeten opnieuw plein kunnen zijn, ontmoetings- en rustplekken, geen betonnen doorsteek tussen twee drukke lanen, gedomineerd door de wagen. Hopelijk zijn we zondag met heel veel om de overjaarse Koning Auto eindelijk diets te maken dat zijn tijd voorbij is.Kiezen voor een leefbare, aangename stad betekent kiezen voor voetgangers, fietsers, snel en comfortabel openbaar vervoer. En ja, in dit plaatje is ook plek voor doordacht gebruik van de auto. Wat wij niet willen is een stad waarin de auto luidruchtig alle ruimte naar zich toetrekt.

Minder auto's betekent een betere luchtkwaliteit, minder lawaai en een evenwichtiger ruimtegebruik. Minder gezondheidsproblemen ook. Want laten we wel wezen, we betalen allemaal voor de vele gezondheidsproblemen veroorzaakt door de luchtverontreiniging. Heel wat handelaars blijven er rotsvast van overtuigd dat een inperking van het autoverkeer en het aantal parkeerplaatsen hun failliet inluidt. Nochtans, daar waar echt duidelijk gekozen wordt voor autovrije centra, zoals in Hamburg, Stockholm, Kopenhagen of ?dichter bij huis- Gent, doet de handel het zeer goed.

En misschien kan de actie ook helpen om nog zo'n heilig huisje ter discussie te stellen: de bedrijfswagen. Bedrijven kreunen onder files, maar vergeten meestal dat ze zelf mee die files veroorzaken door kwistig bedrijfswagens uit te delen. Neen, de wereld komt niet stil te staan met minder wagens. Dit is juist een kans om met z'n allen meer en op een aangenamer manier te bewegen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.