31 mrt 2019

Groen: “Betaal psycholoog ook voor jongeren en ouderen terug”

Groen wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor de terugbetaling van de psycholoog. Gezondheidszorg specialist Elke Van den Brandt (Groen) pleit hiervoor in De Zondag. “Het budget van 22,5 miljoen euro is ontoereikend. Bovendien kunnen jongeren en ouderen geen aanspraak maken op de terugbetaling. Groen stelt voor om de psycholoog voor -18-jarigen en 65-plussers ook terug te betalen.”

De 22,5 miljoen euro is meer een verkiezingsstunt dan een ernstig beleid. Volgens berekening van Zorgnet-Icuro is er minstens 281 miljoen euro voor volwassen alleen nodig om dit volwaardig uit te rollen. Voor de financiering kijkt Groen naar de farmasector. “De noden in de gezondheidszorg zijn groot, maar er valt nog wat te rapen bijvoorbeeld bij de farmasector die nu woekerwinsten maakt.”

Zeker voor jongeren moeten we zorgen dat ze de nodige en betaalbare hulp krijgen. “De eerste symptomen van ernstige geestelijke aandoeningen manifesteren zich in driekwart van de gevallen tussen de 14-25 jaar. Vroeg opsporen en tijdig tussenkomen zijn cruciaal om ernstiger problemen op volwassen leeftijd te voorkomen,” aldus Van den Brandt. Volgens onderzoek heeft 13% van kinderen en jongeren psychologische problemen.

Groen wil ook meer mensen recht geven op terugbetaling. Vandaag is er een beperkte groep aandoeningen: volwassenen die lijden aan angststoornissen, depressief zijn of verslaafd aan alcohol. Daardoor vallen sommigen met andere en soms zwaardere problematieken uit de boot. 

Groen wil ook samenwerking stimuleren tussen de psychologen en bestaande organisaties van geestelijke gezondheidszorg. “Die centra beschikken over heel wat expertise. Zonder samenwerking en overleg verliezen we efficiëntie”, besluit Elke Van den Brandt.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.