21 mei 2015

Extra plaatsen in jeugdhulp zijn druppels op een hete plaat

Gisteren startte de Rode Neuzen-campagne van Q-music en VTM. "Het is goed dat de problematiek van geestelijke gezondheid bij jongeren bespreekbaar wordt gemaakt. Maar tegelijkertijd laat dit ook een wrang gevoel na: in Vlaanderen is er blijkbaar een benefietactie nodig om de wachtlijsten weg te werken, omdat de Vlaamse regering te weinig doet. CD&V-minister Jo Vandeurzen zou rode wangen moeten krijgen van de rode neuzen", zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt. "Jongeren die naar een centrum voor geestelijke gezondheid stappen, moeten gemiddeld 51 dagen wachten op een eerste gesprek, voor een opvolggesprek is de wachttijd even lang.  Met twee gesprekken op 100 dagen, helpt de Vlaamse regering jongeren niet. Het is triest dat de regering van N-VA, Open VLD en CD&V hier zo weinig werk van maakt", legt Elke Van den Brandt  uit.   Intussen ontstaat er allerhande mooie vrijwilligersinitiatieven, die jongeren in nood toch een luisterend oor bieden. "Tejo is zo'n initiatief, waarbij therapeuten vrijwillig hulp geven aan jongeren, omdat ze de wachtlijsten niet kunnen aanzien. Ze leveren prachtig werk, maar het kan niet dat psychologische hulp voor jongeren afhankelijk is van vrijwilligerswerk. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen moet die wachtlijsten aanpakken."

Vandaag lanceert CD&V-minister een oproep om extra capaciteit in de jeugdhulp te creëren. Hij voorziet daarbij een budget om in totaal 90 plaatsen in de thuisbegeleiding waar te maken. 90 plaatsen is een druppel op een hete plaat, terwijl er meer dat 4000 kinderen op die specifieke begeleiding wachten", analyseert Groen parlementslid Elke Van den Brandt.

Iedere week duikt er een nieuw verhaal in de media over wachtlijsten en kinderen die in de cel verblijven. Goede thuisbegeleiding vermijd dat kinderen naar maar gespecialiseerde hulp moeten gaan. Van den Brandt: "Ook in budgettair krappe tijden mag jongeren met problemen in de wachtkamer zetten, geen optie zijn. Investeren in een goede zorg, vermijd dat problemen erger worden en er crisissituaties ontstaan."

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.