09 jan 2019

Centraal meldpunt voor tienerpooiers moet slagkracht krijgen

We kregen deze week misselijkmakende verhalen te horen over minderjarige meisjes die worden misbruikt en uitgebuit in de prostitutie. Dat zijn helaas geen nieuwe verhalen. Drie jaar geleden heeft Child Focus die praktijken in kaart gebracht. Dat verslag las als een horrorverhaal. In het verslag stonden ook voorstellen tot oplossingen. Een van die voorstellen was om voor die slachtoffers in aparte, afgezonderde opvangtehuizen te voorzien. Die zijn nog steeds niet opgericht.

Minister Vandeurzen heeft stappen ondernomen; er werden in de gesloten voorzieningen plaatsen gemaakt. Maar wat is het probleem? In die gesloten voorzieningen komen meisjes terecht in een setting waar ook jongeren zitten die feiten hebben gepleegd. En dat voelt voor sommigen van hen aan als een sanctie. Het gaat net om een doelgroep die vaak niet echt beseft dat ze ook slachtoffer zijn. En dat zij dan in die setting worden geplaatst, maakt het zoveel moeilijker om hen te doen beseffen dat ze slachtoffer zijn. Bovendien is het een plaats waar jongeren herkenbaar zijn. Die pooiers weten verdomd goed waar ze zitten, terwijl we hen net moeten weghouden van die pooiers. Groen roept minister Vandeurzen nogmaals op om een aparte opvang te maken voor die meisjes, voor die slachtoffers.

Daarnaast moeten de daders worden aangepakt: niet alleen de pooiers, maar ook de hoteleigenaars en al wie betrokken is bij de uitbuiting, de mishandeling, de mensenhandel van die jonge mensen.

Minister Vandeurzen kondigt een centraal meldpunt aan. Dat is een heel goede zaak. Maar dat meldpunt moet ook slagkracht hebben. Dat centraal meldpunt moet alle informatie krijgen, daarmee aan de slag kunnen en ook resultaten kunnen boeken. 

https://youtu.be/vcYjwz4GoDo

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.