26 mrt 2018

Capaciteitstekort in jeugdhulp: "Masterplan met brede investeringen dringt zich op"

Elke week laat de jeugdrechter drie jongeren vrij omdat er simpelweg nergens plaats voor ze is. Vlaams parlementslid voor Groen Elke Van den Brandt is niet verrast. “Dit is het zoveelste signaal dat er grote problemen zijn in de jeugdhulp. Na de stakingen en de berichten dat er jongeren in de cel geplaatst worden wegens plaatsgebrek, trekken de jeugdrechters opnieuw aan de alarmbel. Met capaciteitsuitbreiding in de instellingen alleen gaan we er niet komen, daarom pleit Groen al langer voor een stevig masterplan jeugdhulp, met investeringen over de hele keten.”

Binnenkort wordt het nieuwe decreet jeugdsanctierecht goedgekeurd. Een gemiste kans, vindt Van den Brandt. “Het decreet is gedoemd te mislukken vanwege het plaatsgebrek,” aldus Van den Brandt. “Vandeurzen wil dit nu aanpakken door het aantal plaatsen in gesloten instellingen te verdubbelen, maar dit zal niet volstaan. Er is een groot tekort aan plaatsen over de hele lijn: van opvoedingsondersteuning en thuisbegeleiding tot de voorzieningen. Jongeren komen in een carrousel terecht en worden geplaatst waar er toevallig een plekje vrij is. Dit is nadelig voor de jongeren, die geen gepaste hulp en begeleiding krijgen, èn voor de voorzieningen en het personeel, die het gevoel hebben met de kraan open te dweilen. Op dit moment staan er meer dan 7000 jongeren op een wachtlijst voor jeugdhulp. Dit is een echte schande.”

Van den Brandt pleit voor forse investeringen in jeugdzorg en –preventie. “We moeten het probleem bij de wortel aanpakken. Jongeren op het rechte pad brengen en houden vergt meer dan de gesloten voorzieningen. We moeten er net voor zorgen dat er zo min mogelijk gesloten plaatsen nodig zijn. Op lange termijn helpen we meer jongeren met investeringen in opvoedingsondersteuning, thuisbegeleiding, ambulante zorg en de gesloten voorzieningen.”

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.