14 okt 2015

‘Vlaamse regering bevriest werkingsmiddelen welzijnsinstellingen’

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bevriest volgend jaar de werkingsmiddelen van de instellingen binnen Welzijn. Dat ontdekte Groen-parlementslid Elke Van den Brandt in het programmadecreet van de Vlaamse regering. Vorig jaar bespaarde minister Vandeurzen al 25 miljoen euro op de middelen van de instellingen voor ouderenzorg, zorg voor personen met een beperking en de jeugdhulp. Nu bevriest de regering van N-VA, Open VLD en CD&V de middelen voor 2016. Via het programmadecreet voorziet de Vlaamse regering immers een indexsprong voor de werkingsmiddelen in de welzijnssector.

"Als de index zou stijgen, volgen de middelen voor Welzijn niet. Dat is dus een bevriezing van de budgetten voor ouderenzorg, zorg voor personen met een beperking en de jeugdhulp. Gezien de stijging van de vraag, komt dit neer op een extra besparing op sectoren waar de noden nu al torenhoog zijn. Deze instellingen trokken vorig jaar al aan de alarmbel, het antwoord van minister Vandeurzen op die noodkreet is een bijkomende besparing. Hoe kan de sector goede zorg voorzien voor ouderen, personen met een beperking en jongeren in nood als de regering-Bourgeois steeds weer de budgetten ondermaats houdt?", vraagt Elke Van den Brandt.

"Groen vindt dit beschamend voor de regering-Bourgeois. Iedereen weet dat er nood is aan goede zorgcentra. En als puntje bij paaltje komt, en er budgettaire keuzes gemaakt worden, bespaart de regering van N-VA, Open VLD en CD&V op deze levensbelangrijke post", besluit Elke Van den Brandt. 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.